Dział PKD: Produkcja artykułów spożywczych
10
Dział ten obejmuje:
- przetwarzanie produktów rolnictwa, leśnictwa, łowiectwa oraz rybactwa w żywność i napoje przeznaczone dla ludzi lub zwierząt,
- produkcję półwyrobów, które nie są bezpośrednio wyrobami żywnościowymi.
W efekcie tych działalności powstają również produkty uboczne o różnej wartości użytkowej (np. skóry surowe, makuchy z produkcji olejów roślinnych).
Dział ten obejmuje działalności w wyniku których powstają różnorodne wyroby, np.: mięso, ryby, owoce i warzywa, tłuszcze i oleje, wyroby mleczarskie, produkty przemiału zbóż, karma dla zwierząt, pozostałe artykuły spożywcze.
Produkcja może być wykonywana na własny rachunek lub na zlecenie, np. ubój zwierząt.
Dział ten nie obejmuje
- przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, np. w restauracjach, sklasyfikowanego w 56.10.A.
Działalność piekarzy, cukierników, masarzy itp., sprzedających własną produkcję (nawet, jeżeli sprzedaż detaliczna prowadzona jest w ich własnych sklepach), traktowana jest jako działalność wytwórcza i sklasyfikowana w niniejszym dziale.
Natomiast działalność jednostki, w przypadku, gdy wyrób podlega nieznacznemu przetworzeniu, nieprowadzącemu do jego istotnych zmian sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach Sekcji G Handel hurtowy i detaliczny; naprawa pojazdów samochodowych, włączając motocykle.
Obróbka odpadów poubojowych do produkcji karmy dla zwierząt, sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach grupy 10.9; przetworzenie odpadów żywnościowych i odpadów z produkcji napojów w surowce wtórne, sklasyfikowane jest w odpowiednich podklasach grupy 38.3, a ich usuwanie w 38.21.Z.
-
10.39.Z Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
10.39.Z Kod ten obejmuje: produkcję żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem…
-
10.32.Z Produkcja soków z owoców i warzyw
10.32.Z Kod ten obejmuje: produkcję soków z owoców i warzyw, produkcję koncentratów ze świeżych owoców…
-
10.31.Z Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków
10.31.Z Kod ten obejmuje: przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków: produkcję gotowych mrożonych ziemniaków, produkcję ziemniaków…
-
10.20.Z Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków
10.20.Z Kod ten obejmuje: przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie mrożenie,…
-
10.13.Z Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego
10.13.Z Kod ten obejmuje: produkcję mięsa suszonego, solonego lub wędzonego, produkcję wyrobów z mięsa: kiełbas,…
-
10.11.Z Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu
10.11.Z Kod ten obejmuje: czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z…
-
10.12.Z Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu
10.12.Z Kod ten obejmuje: czynności rzeźni związane z ubojem drobiu, obróbką poubojową i pakowaniem mięsa…