Dział PKD: Produkcja artykułów spożywczych
10
Dział ten obejmuje:
- przetwarzanie produktów rolnictwa, leśnictwa, łowiectwa oraz rybactwa w żywność i napoje przeznaczone dla ludzi lub zwierząt,
- produkcję półwyrobów, które nie są bezpośrednio wyrobami żywnościowymi.
W efekcie tych działalności powstają również produkty uboczne o różnej wartości użytkowej (np. skóry surowe, makuchy z produkcji olejów roślinnych).
Dział ten obejmuje działalności w wyniku których powstają różnorodne wyroby, np.: mięso, ryby, owoce i warzywa, tłuszcze i oleje, wyroby mleczarskie, produkty przemiału zbóż, karma dla zwierząt, pozostałe artykuły spożywcze.
Produkcja może być wykonywana na własny rachunek lub na zlecenie, np. ubój zwierząt.
Dział ten nie obejmuje
- przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, np. w restauracjach, sklasyfikowanego w 56.10.A.
Działalność piekarzy, cukierników, masarzy itp., sprzedających własną produkcję (nawet, jeżeli sprzedaż detaliczna prowadzona jest w ich własnych sklepach), traktowana jest jako działalność wytwórcza i sklasyfikowana w niniejszym dziale.
Natomiast działalność jednostki, w przypadku, gdy wyrób podlega nieznacznemu przetworzeniu, nieprowadzącemu do jego istotnych zmian sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach Sekcji G Handel hurtowy i detaliczny; naprawa pojazdów samochodowych, włączając motocykle.
Obróbka odpadów poubojowych do produkcji karmy dla zwierząt, sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach grupy 10.9; przetworzenie odpadów żywnościowych i odpadów z produkcji napojów w surowce wtórne, sklasyfikowane jest w odpowiednich podklasach grupy 38.3, a ich usuwanie w 38.21.Z.
-
10.72.Z Produkcja sucharów i herbatników; produkcja konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek
10.72.Z Kod ten obejmuje: produkcję sucharów, herbatników i pozostałych suchych wyrobów piekarskich i ciastkarskich, produkcję…
-
10.71.Z Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek
10.71.Z Kod ten obejmuje produkcję: chleba i bułek, ciast, ciastek, placków, tarty, naleśników, gofrów itp.…
-
10.62.Z Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych
10.62.Z Kod ten obejmuje: wytwarzanie skrobi z ziemniaków, ryżu, kukurydzy itp., mielenie kukurydzy metodą mokrą,…
-
10.61.Z Wytwarzanie produktów przemiału zbóż
10.61.Z Kod ten obejmuje: przemiał zbóż: produkcję mąki, kasz, mączki i śruty pszennej; przemiał żyta,…
-
10.6 Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych
10.6 Grupa ta obejmuje: przemiał zbóż lub warzyw na mąkę i mączkę, przemiał, czyszczenie i…
-
10.52.Z Produkcja lodów
10.52.Z Kod ten obejmuje: produkcję lodów i innych deserów mrożonych, np. sorbetów. Kod ten nie…
-
10.51.Z Przetwórstwo mleka i wyrób serów
10.51.Z Kod ten obejmuje: produkcję świeżego płynnego mleka, mleka sterylizowanego (włączając mleko pasteryzowane lub poddane…
-
10.42.Z Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych
10.42.Z Kod ten obejmuje: produkcję margaryny, produkcję past będących mieszaniną różnych tłuszczów jadalnych, produkcję jadalnych…
-
10.41.Z Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych
10.41.Z Kod ten obejmuje: produkcję nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego,…
-
10.4 Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
10.4 Grupa ta obejmuje produkcję nieoczyszczonych (surowych) i rafinowanych olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i…