10.39.Z
Kod ten obejmuje:
- produkcję żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem gotowych dań – mrożonych lub w puszkach,
 - konserwowanie owoców, orzechów i warzyw poprzez zamrażanie, suszenie, zalewanie olejem lub octem, puszkowanie itp.,
 - wytwarzanie owocowych i warzywnych artykułów spożywczych,
 - produkcję dżemów, marmolady i galaretek,
 - prażenie orzechów,
 - produkcję artykułów spożywczych z orzechów,
 - produkcję łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, takich jak:
- sałatki; pakowane mieszanki sałatek,
 - obrane lub pocięte warzywa,
 - tofu (ser sojowy).
 
 
Kod ten nie obejmuje:
- produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z,
 - produkcji mąki i mączki z roślin strączkowych, sklasyfikowanej w 10.61.Z,
 - konserwowania w cukrze owoców i orzechów, sklasyfikowanego w 10.82.Z,
 - produkcji gotowych dań warzywnych, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
 - produkcji sztucznych koncentratów spożywczych, sklasyfikowanej w 10.89.Z.